3 витамина в ябълката

3 витамина в ябълката


В наши дни все повече и повече хора започват да се грижат за себе си и да ценят личното си здраве. Това означава, че ние лека-полека осъзнаваме, че здравословният начин на живот, изпълнен с пълноценна храна и много движение, е от изключително значение за щастливото и продуктивно ежедневие.

Пример за храна, богата на много полезни вещества е ябълката - плод, който всеки от нас познава добре или поне така смята. Но замисляли ли сте се какво стои зад поговорката “по една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”? Ябълката има високо съдържание на витамин А, витамините от Група В и витамин С, които предпазват от множество болести.

Като широко разпространен плод, свойствата на ябълката са изучавани чрез многобройни изследвания. Част от тях показват какъв е ефектът на голямото й съдържание на витамин А върху организма. Той допринася за здравата и устойчива структура на костите, зъбите и косата. От голямо значение е и за кожата, тъй като я поддържа мека и еластична и освен това улеснява дишането й.

Погледнато от друга страна недостигът на витамин А може да доведе до състояния на отпадналост и сериозни проблеми със зрението. Друг проблем, който се корени в липсата на витамин А е акнето, което е доста често срещано заболяване.

Ябълките са източник и на витамини от група В - В1, В2, В3, В6. Комбинацията от тях подобрява мозъчната функция, храносмилането и метаболизма. Също така витамините от група В повишават количествата енергия, които достигат до клетките, като пълноценно я извличат от храната.  

В човешкия организъм се появяват голям брой проблеми при липса на витамините от група В. Сред тях са смущения в съня, депресии, нервност, главоболие и затруднено дишане.

Въпреки че свързваме витамин С с цитрусовите плодове, в ябълката също се съдържа съществено количество от него. Освен за укрепване на имунната система срещу инфекции, витамин C е препоръчван и за намаляване на стреса и вероятността за сърдечен удар. Витамин С се грижи и за обмяната на калция в организма, който играе важна роля в съсирването на кръвта, съкращението на мускулните влакна и, разбира се, изграждането на костната тъкан.

Ябълката е носител и на още витамини - Е и К. Докато витамин Е забавя стареенето и защитава кожата, витамин К регулира съсирването на кръвта и засилва жизнеността. Фибрите също не отсъстват в състава на плода. Те са важни за храносмилателната система и предпазват от сърдечни заболявания и диабет.

Ябълката е неизменна част от здравословното хранене. Тя носи ползи за цялото тяло и в същото време е достъпна почти през цялата година. Неслучайно ябълката често е наричана “плодът чудо” и затова ние от Fresh Bar те каним да й се насладиш по малко по-нетрадиционен начин - под формата на прясно приготвен фреш, чието високо качество гарантираме.

А ако и ти като нас вярваш в силата на здравословното хранене, ти предлагаме да станеш наш бизнес партньор. Така ще имаш възможност да развиеш собствен франчайз бизнес, ползвайки утвърдено име и разпространявайки идеята за добрия начин на живот.


Последно от блога