Продуктивността и храненето

Продуктивността и храненето


Множество изследвания показват, че храната, която приемаме, е огромен фактор за продуктивността ни. Въпреки това повечето хора все още пренебрегват здравословната диета. За тях храната е просто гориво.

Храната наистина предоставя нужната енергия за извършването на всеки един от жизнените процеси, които се извършват в тялото ни. Работата е там, че различните видове храни се усвояват от организма по различен начин и носят различни хранителни вещества. От това всъщност зависи колко енергия ще получим и по какъв начин.

Почти всичката храна около нас е източник на основните макронутриенти - въглехидрати, белтъчини и мазнини. Здравословните продукти обаче се отличават от останалите по това, че предоставят на организма и много минерали и витамини. Тези есенциални вещества обикновено отсъстват в обработените храни. Затова, за да си ги набавим, трябва да обръщаме внимание на това, което ядем.

Плодовете и зеленчуците съдържат големи количества витамини, минерали и други полезни вещества. По тази причина, консумирането на плодове и зеленчуци е от значение и за продукцията на допамин - невротрансмитерът, който отговаря за настроението,  мотивацията и любознателността ни.

Освен че храните ни предоставят различни хранителни вещества, те се обработват от организма ни с различна скорост. Ако целта ни е да бъдем бодри и продуктивни през целия ден, трябва да вземем предвид тази разлика, за да можем да разпределим енергията си равномерно през целия ден.

На едната крайност са храни като хляба и захарта - енергията от тях се усвоява изключително бързо. За сметка на това този скок трае кратко и е последван от срив.

На другата крайност са крайно мазните храни като пържени картофи и бекон. Те се разграждат много трудно и бавно, което натоварва храносмилателната система и води до чувство на отпадналост и умора.

Вече казахме защо е важно да се храним правилно, но какво ни спира да го правим? Повечето хора смятат, че, за да имат здравословна диета, трябва да са способни да издържат на изкушенията, които ги заобикалят, а това е непосилно за повечето от нас. Проблемът обаче не произлиза от тук.

Когато огладнеем, ставаме разсеяни и това пречи, както на дейността, която извършваме, така и на рационалното ни мислене. Тогава ние започваме да търсим начин да се заситим и това определено не е моментът, в който бихме отделили време да мислим за правилното хранене камо ли да си приготвим нещо здравословно.

Най-лесният начин да се справим с този проблем е като си направим план за това какво ще ядем през целия ден и по възможност да си го приготвим предварително. Така ще сме решили какво ще ядем преди да огладнеем и преди да сме изгубили здравия си разум.

Друга мярка, която можете да вземете, за да подобрите диетата си, е да направите полезната храна най-лесно достъпна. Например носете плодове и зеленчуци в офиса си и не дръжте лакомства в дома си, където можете да ги похапвате дори и през нощта.

Продуктивността ни зависи до голяма степен от това какво консумираме. Затова е важно да имаме диета, която ни предоставя нужното количество от всички хранителни вещества. Освен това, за да се храним правилно, не е нужно да притежаваме страхотна воля, а просто да направим здравословната храна най-лесно достъпна. Ако нямате възможност и време да си я приготвяте сами, ние от Fresh Bar можем да ви улесним. Ние предлагаме пресни и вкусни плодови салати, както и зеленчукови супи, които са богати на жизненоважните за вашето тяло вещества.

 


Последно от блога