Полезни вещества в морковите

Полезни вещества в морковите


Въглехидратите, мазнините, белтъчините, минералите и витамините - те са горивото за нашето тяло. Разбираемо, при тяхната липса или недостатъчност организмът ни не е способен да функционира по най-добрия възможен начин и в резултат е вероятно да развием разнообразни заболявания.

Последните две групи - минерали и витамини, са веществата, с които човешкият организъм по-трудно се сдобива, а в същото време дефицитът им има сериозни последствия. По тази причина трябва да се стараем да приемаме богати на тях храни като плодовете и зеленчуците.

Морковът е идеален пример за зеленчук, който предоставя значителни количества витамини и минерали. Той има високо съдържание на бета-каротин, витамин Н и калий.

Бета-каротинът е силен антиоксидант, който в тялото се превръща във витамин А. Това прави консумацията на моркови чудесен начин да си набавим нужното количество витамин А, който е важен за добрата структура на костите и зъбите и е от огромно значение за доброто зрение. Витамин А отговаря и за функциите на половите органи и щитовидната жлеза, която влияе върху метаболизма, растежа и развитието на човека.

Липсата му често е съпроводена от умора и акне. Други често срещани проблеми при хората, които не приемат достатъчно витамин А, са кокошата слепота и намалената острота на зрението.

Морковите също съдържат значително количество биотин, или витамин Н. Той се грижи за доброто функциониране на жлезите с вътрешна секреция и за обмяната на хранителните вещества в организма. Изследванията върху биотинът показват, че той спомага за здравето на косата и поддържа нервната система. Освен това витамин Н е от изключително значение по време на бременност, защото отговаря за развитието на ембриона.

Недостигът на биотин в тялото се свързва с пърхот, косопад и заболявания на лигавицата, каквито са афтите.

Освен витамините в морковите се откриват и значителни количества калий. Като жизненоважен минерал, той предпазва от смущения в бъбреците и помага срещу стреса и безпокойството. Наличието на достатъчно калий в организма се свързва с по-ниско кръвно налягане и по-малък шанс за инсулт.

Богатите на калий храни повишават алкалността на тялото. Това е от голямо значение, тъй като в наши дни твърде високата киселинност на организма е често срещана и тя може да доведе до заболявания на пикочния мехур и бъбреците.

Освен изброените витамини и минерали морковите съдържат витамин К и витамин В-6, които се откриват в изобилие и в ягодата. Първият подсилва имунната система, докато вторият е ключов за съсирването на кръвта. Антиоксидантите в морковите предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Морковът е чудесен зеленчук, който би се вписал перфектно в диетата на всеки, който желае да похапва свежа и богата на полезни вещества храна. При нас ,във Fresh Bar, вие имате възможността да се насладите на моркова под формата на пресен и вкусен фреш. Ние гарантираме качеството и свежестта на нашите продукти.

 

А ако притежаваш предприемачески дух Fresh Bar те кани да станеш част от нашето семейство и да създадеш свой собствен бизнес в сферата на здравословното хранене. Чрез франчайза ни ти можеш да се възползваш от нашите многобройни връзки с доволни клиенти.

 


Последно от блога