Как да запазим плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго

Как да запазим плодовете и зеленчуците свежи за по-дълго


Лятото носи със себе си слънчево  време, отпуска, безкрайни приятни емоции и голямо разнообразие от вкусни зеленчуци и плодове. Запазването им обаче определено може да бъде огромно предизвикателство. Повечето от нас нямат време да купуват пресни зеленчуци и плодове всеки ден. Затова предпочитат да ходят на шопинг един или два пъти седмично. И така в края на седмицата намират голяма част от покупките в “посърнало”, дори окаяно състояние, а съдбата им в тази ситуация е предопределена - на боклука.

 

За наша радост не е задължително “хубавата храна да си отива”, без да бъде консумирана. Има няколко хитрини, които позволяват да съхраним за по-дълго време пресни плодове и зеленчуци за любимия фреш или онази вкусна салата. Важно в това отношение е да се знае кое къде трябва да бъде съхранявано - в хладилника или на рафта в шкафа. В хладилника е препоръчително да слагате ябълки, ягоди, цитрусови плодове, диня, круша, кореноплодни зеленчуци (моркови, цвекло), целина и други, докато доматите, пъпешът, картофите и краставиците, например, изискват да бъдат оставени на проветриво сухо място със стайна температура.

 
  • Още в магазина избирайте внимателно здрави плодове и зеленчуци, които се предлагат на бройка. Ще можете сами да подберете тяхното количество и качество.

  • Не складирайте заедно плодове и зеленчуци, защото плодовете отделят по-високи нива на газ етилен, който отговаря за узряването на растенията. Под негово въздействие рискувате зеленчуците да узреят преждевременно. Добър вариант е да използвате отделни кутии за съхранение за всеки вид плод или зеленчук.

  • Периодично преглеждайте отделните плодове и зеленчуци, за да махнете тези, които узряват по-бързо и започват да гният. Така ще запазите издръжливите за по-дълго време.

  • В случай, че купувате плодове и зеленчуци, които не смятате да консумирате веднага, изберете по-неузрели.

  • Поддържайте хладилника си винаги чист и умерено пълен. Препълненият хладилник е с лоша циркулация на въздух, което не позволява да се достигне оптималната температура за съхранение на плодовете и зеленчуците.


Ние, от Fresh Bar, подбираме внимателно и съхраняваме правилно плодовете и зеленчуците на точната температура и в зависимост от спецификите на всеки вид, защото държим нашите клиенти винаги да получават най-доброто - прясно изцеден сок, свежа салата или вкусна супа.


Последно от блога