5 причини защо крушата е полезна за здравето

Не напразно Омир нарича крушата в своето произведение “Илиада” “дар от боговете”, защото тя несъмнено е изпълнена с множество ползи за нас и нашето здраве.

5 причини защо крушата е полезна за здравето


Още от древни времена чак до ден днешен плодовете от круша са сред най-предпочитаните и консумирани храни заради своята сладост, вкус и аромат. Крушата на пръв поглед е един обикновен плод с “необикновени” свойства и ползи за вашето здраве, за които по всяка вероятност дори не подозирате. За наше голямо щастие в България има над 200 вида круши, които започват да дават плодове през юни.

 

Богата на фибри. Консумирането на круша зарежда тялото ви с 20% от дневната доза фибри, нужни на организма. Част от тези фибри е и пектинът, който намалява нивата на “лошия холестерол”. Друг плюс на фибрите е, че засилват имунната ви система. Така рискът от боледуване е редуциран значително, а в случай на разболяване се възстановявате много по-бързо.

Пълна с антиоксиданти. Редовният прием на круша и ябълка спомага за пречистването на тялото от вредните вещества, т.н. детоксикация на организма. Периодичното пречистване пък от своя страна е много важно, защото поддържа тонуса и пази здравето.

Зарежда тялото с витамини C и К. Сред много ѝ полезни свойства е и високото съдържание на витамините C и K. Витамин C катализира процеса по абсорбиране на желязо, необходимо за производството на червени кръвни телца. От друга страна пък витаминът K и минералът бор, съдържащи се в крушата, са от значение за здравината на костите, защото обуславят задържането на калция в костната структура.

Стимулира мозъчната дейност. Една от основните съставки за добрата работа на мозъка е минералът мед. С една средно голяма круша може да си набавите до 15% от дневната доза мед. Медните йони влияят благотворно върху нервите, защото засилват “комуникацията” между отделните окончания. Като положителен резултат от симулацията се променя способността ни да учим и помним.

Положително въздействие по време на бременност и захранване на бебета. Плодът притежава сред своите вещества дори фолиева киселина, която е от жизнена необходимост за  нормалното протичане и задържане по време на бременност. Крушата се препоръчва като една от най-добрите алтернативи за захранване на бебето заради сладкия си сок и ниската вероятност от поява на алергична реакция.

И други ползи за здравето. Смята се, че заради определени качества на крушата тя действа като превенция срещу появата на някои видове болести, сред които рак, диабет, белодробни заболявания и главоболие вследствие на прием на алкохол.

 

Не напразно Омир нарича крушата в своето произведение “Илиада” “дар от боговете”, защото тя несъмнено е изпълнена с множество ползи за нас и нашето здраве. Ако все още не сте приели дневната си порция круша, заповядайте при нас във Fresh Bar, за да се освежите с прясно изцеден сок или вкусна плодова салата от круша.Последно от блога