Защо е полезен доматът

Защо е полезен доматът


Може би сте чували спорът дали доматът е плод или зеленчук? Тази дилема много напомня на въпросът кое е първо - кокошката или яйцето. Без значение дали приемате доматът за плод или зеленчук, то е добре да се запознаете с всички негови полезни свойства и витамини. Доматът е продукт, който се ползва в почти всякакви видове ястия и напитки. Може би повечето от нас го консумират ежедневно, без да си дават сметка колко много плюсове носи това.

 

За да поддържаме нашето здраве в добра форма, е наложително да приемаме редовно определено количество витамини. Знаете ли, че в един домат има витамини А, B1, B2, B3, B6, C, K, E и много минерали, включително калий, хлор, фосфор, калций, сяра, магнезий, натрий, желязо, мед, цинк, йод, кобалт, манган, хром, никел и флуор, т.е. чрез консумацията на домата ние спокойно може да си набавим около двадесет процента от необходимия дневен прием на витамини и минерали.

 

Доматът крие толкова много полезни вещества. Затова е препоръчително да бъде включен в режима ви на здравословно хранене. Едновременно с това обаче плодът е засищаща храна с малко мазнини и високо съдържание на вода, която хидратира кожата и я прави сияеща и блестяща. По тази причина може да срещнете много и различни начини за разкрасяване с домат.

 

Освен че е питателен и се отразява благотворно на кожата, доматът оказва положително влияние върху някои здравословни проблеми и болести: контролира работата на сърцето; редуцира високото кръвно налягане; пречиства кръвта; спомага за възстановяването на клетките и образуването на мускулна маса; има противораково действие; предотвратява очните заболявания; укрепва костите и други.


Когато избирате домат, ви препоръчваме да вземете добре узрели и такива с по-ниска киселинност. Още едно предимство на този “зеленчук” е, че е достъпен по всяко време на годината и може да се насладим на вкусовите му качества всеки ден. Заповядайте в най-близкия до вас Fresh Bar, за да се тонизирате с прясно изцеден доматен сок.


Последно от блога