Червеното цвекло - невероятен източник на здравословни вещества

Червеното цвекло - невероятен източник на здравословни вещества


Цвеклото е кореноплоден зеленчук, който от векове се използва за лечение. Така например древните римляни са третирали високата температура с него. В днешно време цвеклото става все по-популярно сред хората като новата супер храна, защото последните медицински изследвания доказват още от неговите полезни свойства - намаляване на кръвното налягане, подобряване на физическата издръжливост при спортистите, спомагане за циркулирането на кръвта.

 

Макар и често пренебрегвано за прием, червеното цвекло е невероятен източник на минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12. За да усвои организмът ви максимално количество от полезните вещества на зеленчука, е препоръчително да го консумирате сурово под формата на салата или прясно изцеден сок.

 

Редовната консумация на цвеклото в рамките на 4 до 6 седмици укрепва здравословното състояние на организма и стимулира детоксикационните и обменните процеси в тялото. Въпреки сладкия си вкус червеното цвекло е изключително подходящо дори за диабетици, а хлорофилът в състава му е полезен за страдащите от анемия особено в комбинация с моркови.

 

Зеленчукът има благоприятен ефект върху кожата. Според проучвания цвеклото действа превантивно срещу някои видове ракови заболявания като рак на кожата. Ако често пиете сок от червено цвекло, то може да излекувате кожни нарушения като например акне. Фрешът влияе добре не само върху кожата, но и на растежа и здравината на косата.

 

Бетаинът, който е част от съдържанието на цвеклото, е една от най-важните съставки, защото подсилва производството на клетки и защитава тъканите от дехидратация, стимулира усвояването на белтъци в организма и подобрява работата на черния дроб. Червеното цвекло притежава лечебни свойства по отношение на подаграта и при проблеми с бъбреците или жлъчния мехур.

Сокът от червено цвекло е един добър вариант за пречистване и тонизиране на организма, за поддържане на добро здраве и положително настроение по всяко време на годината. Очакваме ви във Fresh Bar за вашата “витаминозна бомба от цвекло”, като може да избирате между различни съчетания на зеленчука с портокал, морков и ябълка.Последно от блога