С аромат на кафе или защо да пием кофеинови напитки

С аромат на кафе или защо да пием кофеинови напитки


Не можем да не говорим за кафето с любов, защото макар и понякога отричано, то е една от най-обичаните напитки в цял цвят. Любителите на кофеина са готови да похарчат хиляди само, за да опитат силния му и топъл вкус и да усетят неговия примамващ аромат. Освен неоспоримите вкусови качества тази предпочитана напитка има също така доста полезни за здравето свойства.

Повишава енергията в тялото ни и стимулира мозъчната дейност

Чудите ли се защо, когато почувствате умора, се сещате да си вземете чаша кафе. Причината е, че кафето, по-точно кофеинът в него, спира чувството на отпадналост и повишава нивата на енергия. Попаднал веднъж в кръвоносната ни система, кофеинът отива в мозъка, където действа стимулиращо на производството на допамин. Установено е, че пиещите кафе над 60-годишна възраст по-малко страдат от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.

Помага в изгарянето на излишните мазнини

Кофеинът е една от малкото напълно натурални субстанции, които изгарят естествено мазнини. Изследвания сочат, че той повишава метаболизма от 3 до 11 процента.

Кофеинът може драстично да повиши  двигателните ни способности

Освен като метод за отслабване кафето подготвя тялото ни за активна физическа дейност, увеличавайки нивата на адреналин в организма. Под въздействието на кафето тялото превръща мазните запаси в “гориво”, така че е напълно логично да изпиете чаша кафе преди тренировка.

Кафето е питателно

Кофеиновата напитка не е просто ароматна черна вода, напротив тя има хранителни и полезни свойства - рибофлавин, витамини B2, B5, магнезий и т.н.

Намалява риска от появата на диабет тип 2

От болестта диабет тип 2 страдат над 300 милиона души. Това е неспособността на тялото да усвои пълноценно инсулина и т.н. инсулинова резистентност. По някаква причина феновете на кафето са подложени на по-малък риск от развитието на това заболяване.

Снижава вероятността от деменция, Алцхаймер и Паркинсон

При хората, които не консумират кафе, има по-висок шанс за поява на болестта на Паркинсон. Болестите като Деменция и Алцхаймер обикновено засягат възрастните над 65 години и за съжаление, няма все още лек за тях. Но пък може да забавите процеса като се храните здравословно, правите редовно упражнения и пиете умерено количество кафе.

Кафето преборва депресията и ни прави по-щастливи

Заради допамина в кофеиновите напитки се повишава настроението ни, избягваме депресията и се чувстваме по-щастливи, ако пием 1-2 кафета на ден.

 

Кафето е неизменна част от ежедневието ни, той е източник на антиоксиданти, енергия и щастие. Кафето не е просто средство за събуждане, кафето е ритуал, начин на живот. Ние разбираме значимостта на кофеина, затова предлагаме кафе специалитети за всеки вкус. 


Последно от блога