Ползите на спанака

Ползите на спанака


Помните ли един от любимите ни детски герои - Попай Моряка? Той беше здрав и силен моряк, който винаги спасяваше своята любима Олив Ойл и ядеше спанак, за да бъде във форма. Всъщност ядеше много спанак - мъдро решение. Това тревисто растение е толкова полезно, че след като прочетете за всичките му здравословни предимства, може и да преосмислите позицията си по отношение на неговата консумация.
 

Спанакът може да бъде чудесна добавка към всяка част от дневното ви меню: закуска, обяд или вечеря, като го добавите в сандвич, салата, фреш или супа. Нискокалоричната храна ще ви даде голяма доза “зелена” енергия, ще пречисти тялото от вредните токсини и ще ви зареди с голямо количесто витамини А, В1, В2, В6, РР, С и К. От друга страна спанакът е изключително полезен за храненето по време на бременност заради високите нива на фолиева киселина, която е от огромно значение за майката и плода. Спаначените листа са богати на минерали като натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед.

 

Вече се убедихте колко много полезни съставки има в 100 грама, а ето и за какво конкретно помагат:

 
  • Искате ли да отслабнете? Задължително яжте по-често спанак, защото  в него се съдържат едва 37 калории в 100 грама. Желязото в него пък засилва метаболитните процеси, намалява дефицита на желязо в кръвта и помага при анемия.

  • Фибрите в листния зеленчук намаляват стомашния дискомфорт.

  • Целогодишното растение подобрява мозъчната дейност, защитава менталните функции и е превантивна мярка срещу мозъчни проблеми, породени от напредването на възрастта.

  • По-горе стана въпрос за детоксикиращия ефект на спанака, особено в комбинация с ябълка, който е съставен от много флавоноиди - действащи антиоксидантно. Най-благоприятно действие се осъществява върху пречистването на черния дроб.

  • Спанакът тонизира организма, тъй като в голям процент се състои от вода.

  • Хапването на тревистото растение няма да ви направи като орли със супер зрение, но със сигурност ще подобри зрителните ви способности заради бета каротина в него.

Вече имате поне седем причини, поради които още от днес да опитате листния зеленчук. Ако не ви допада в суров вариант, то пробвайте да го добавите в някое ястие. Заповядайте в най-близкия обект на Фреш бар, за да си вземете от новия ни хранителен, вкусен и здравословен фреш със спанак, ябълка и магданоз.


Последно от блога