Здравето и лимонът

Здравето и лимонът


Лимонът е най-малкият представител, по размери, на семейството на цитрусовите плодове. По нищо обаче не отстъпва по полезност и здравословност на по-големите си “братя”. Още повече лимонът е като малка жълта бомба, заредена с огромно количество хранителни съставки, сред които пектинови вещества, захари, каротин, фитонциди, витамини - C, A, K, E и минерали - калций, желязо, магнезий, цинк и много други.

 

От години се знае, че лимонът заради богатото си съдържание на тези вещества, влияе добре на здравето и тонуса ни. Може да замените сутрешното кафе с фреш лимон и топла вода, защото те действат също така ободряващо като кофеиновите напитки. Редовният прием на прясно изцеден лимонов сок зарежда тялото ни с много енергия като в същото време в 100 грама има само 29 калории. Това го прави чудесен енергиен източник, който влияе добре и на фигурата ни. Лимоновият сок намалява чувството за глад и активизира по естествен път изгарянето на натрупаните мазнини и свалянето на килограми.

 

Плодовете на цитрусовото дърво действат също така укрепващо на имунната ни система и антисептично заради високите нива на антиоксиданти. Премахването на вредните вещества от организма е от особено значение за поддържането на здравето през есенно-зимния сезон, когато постоянно “върлуват” грипове и болести. Забравете вече за неприятните дни с висока температура. Антибиотичният ефект на лимонените листа служи за смъкване ѝ. В случай че страдате пък от гърло, добавете към прясно изцедения лимонов сок малко мед, за да облекчите сухотата в него.

 

Друга полза, която крие жълтият плод за нашето здраве е антираковото действие. Според последните медицински проучвания лимонът предпазва клетките в тялото от увреждане, вследствие на което може да се образуват разсейки. Консумацията на цитрусовия сок балансира нивата на Ph, действа превантивно срещу появата на камъни в бъбреците, стабилизира кръвната захар, подобрява съня, повишава концентрацията и успокоява ума.

 

Въпреки че лимонът е с неясен произход и вкусът му е леко кисел, то ползите на цитруса за нашето здраве са неоспорими. Вземете вашия фреш лимон от най-близкия Фреш бар за освежаващ старт на деня, повече сила и имунитет! 


Последно от блога