Кои витамини са нужни на организма през зимата

Кои витамини са нужни на организма през зимата


 

С непрестанните промени във времето, големите температурни амплитуди - понякога прекалено студено, а друг път топло, организмът ни преживява огромен стрес. Студеният климат носи със себе позитиви като снежни топки, пързалки и здравословни препятствия, за които трябва да се подготвим. Приемането на тези важни витамини през зимния сезон ще подсили имунитета ви и ще ви зареди с нови сили за зимни приключения.

 

Витамин C

Началото на зимата обикновено се отбелязва с появата на инфекции като настинка, кашлица, треска и грип. На помощ идва витамин C със своето антиоксидантно действие и подсилващ ефект върху имунната система. Добавете и прием на желязо за по-силен имунитет.  Комбинирайки го с витамин C, организмът ви ще го усвои по-добре. Приемайки нужната доза всеки ден освен че ще бъдете здрави, ще имате и по-бляскава кожа. Може да си набавите витамин C по естествен начин, консумирайки фреш круша,  фреш лимон, фреш манго, фреш ананас или друг вид прясно изцеден сок от цитрусови плодове.

 

Витамин D

Въпреки че този витамин е жизненоважен през цялата година, зимният период налага по-голяма доза поради липсата на слънце (основен източник на полезното вещество). В противен случай рискувате да страдате от болки в ставите и костите.

Добавете витамин D и калций към менюто си, опитвайки зелено смути със спанак, повече млечни продукти, а защо не замените класическото еспресо с лате, в което има мляко?

 

Витамин E

Като стана въпрос за бляскава кожа, то трябва да се погрижим и за нейната здравина. Като следствие на студения въздух тя става по-податлива на изсушаване, затова тялото трябва да бъде “пълно” с витамин Е. Хидратирайте кожата си чрез прием на пресен спанак.

 

B комплекс

Цялата група от витамин B1 до витамин В12 са съществени за правилното функциониране на организма. Стоплете се през зимата с ароматни кафе специалитети и едновременно с това си подсигурете част от B комплекса, а за други изберете пресен сок от цвекло, портокал или грейпфрут.


Последно от блога